Radyatör Petek Nedir?Kombinin gönderdiği sıcak su, tesisat borularından geçerek peteklere ulaşır, petekler sıcak su sayesinde elde ettiği ısıyı yer aldığı ortama yayarlar, yaydıkları bu ısı ile ortamları ısıtırlar. Hangi radyatör petek en iyi ısıyı verir, petek bakımı ve ısı tasarrufu ile ilgili detayları ayrıntılarıyla inceleyelim.
Radyatör Petek Desenleri Nelerdir?
- Havlupan Petek Radyatörler
- Alüminyum Panel Petek Radyatörler
- Döküm Petek Radyatörler
- Sac Panel Petek Radyatörler
- Dekoratif Panel Petek Radyatörler
- Yerden Isıtmalı Petekler
Panel Radyatörler ile Döküm Radyatörler Arasındaki Farklar?Panel radyatörler, yapısı bakımından sac ve alüminyumdan üretildiklerinden, ısıyı ortama derhal yayarlar, böylece ortamlar süratli bir şekilde ısınırlar. Panel radyatörler, döküm radyatörlere göre 5 (beş) kat daha hafiftir, nakliyesi ve kurulumu kolaydır.Isı iletkenliği bakımından yüksek olan panel radyatörler enerji tasarrufludur, daha düşük doğalgaz faturası ödemenizi sağlar, döküm radyatörler ise ısıyı kendisi içerisinde hapseder ve yeterince ortama ısı vermezler, geç ısınırlar ve daha çok doğalgaz kullanmanız lazım olur.Döküm radyatörlerin içi panel radyatörlere göre daha süratli kirlenir, devir daim henüz zor ve aheste olmasından daha çok balçıklaşmaya neden gerçekleşir ve sıklıkla petek temizliği yaptırmayı gerektirir.Panel radyatörler, evinize daha düşük yük bindirir, konforlu ve estetiktir.Dekoratif görüntülü panel radyatörler geliştirilmiştir, odalara renk veren süsleyici paneller, bütün panel radyatörler gibi toz, is gibi duvar ve perdelere zarar vermez, kirletmez.
Dekoratif Panel Radyatör ModelleriPetek Kalori Hesabı, Odayı Kaç Petekle Isıtabilirim?Kombi veya kalorifer kazanı takılacak olan tek yapının ısınması için ne kadar kaloride peteklere sahip olmasını bilmeniz lazım olur, odanın ısınması, peteğin boyu ve kaç Kcal ürettiği konusunda olması ile birlikte, odanın cephesi, kuzey cephemi güney cephemi bunlarda göz ardı edilmemesi lüzumlenen noktalardır.Eğer oturduğunuz mahal, bodrum kat yada taras kat gibi alanlar ise ortalama %10-15 arası değere artı eklenerek adisyon yapılmalıdır, zira böyle konumlarda ısı kayıbı çok yaşanabilir.
Metre Bazında Kalori Hesabı: Ortalama 10-15 mt2 tek odanın kolaylıkla ısınabilmesi için 1 mt. genişliğinde 60 cm. yüksekliğinde tek peteğe gereksinimi bulunmaktadır.1 mt.ye 60 cm. tek petek tahminen 1800 Kcal ısı verir.Metreküp Bazında Kalori Hesabı: Tahminen olarak hesaplandığında 1 metreküp başına 45 Kcal/saat enerji harcayarak ısı elde edilir.Tecrübe ile Kuram Farkı: Yukarıdaki hesaplamalar kuramsal hesaplamalar olması eşliğinde, şayet kalifiye tek ısı elde etmek dilerseniz, 1 metre boyunda 60 cm. yüksekliğinde peteklere 20 cm. ek uzunluk ek ederseniz henüz kalifiye tek ısı elde edersiniz.
Radyatör Peteklerin Kullanım Ömrü ve Garanti Müddeti?Panel radyatörler 10 ile 15 sene arasında kullanım ömrüne sahip alüminyum ve sac metal alaşımından oluşurlar, ilk alüminyum alaşımlı petek modelini alurad markası ürettiğinden, halk arasında alurad petek olarak malum petek radyatörler 2 sene garantili olmakla birlikte sebep 15 senede hayatları tükeniyor diyebiliriz.En az 2 senede tek tek temizletilmesi lüzumlenen radyatör petekler, süreyi geldiği durumda temizletilmez ise mesela 6 sene ardından temizletilmek istenirse, içerisinde meydana gelen müessese ve balçıklar, kanallara yapışır, ve hijyenik hale getirilmesi durumunda panel içerisinde tahribatlara, şayet eksper bir firma doğrulusunda petek temizliği işlemi yaptırılmazsa, peteğin delinmesine kadar zararlar oluşturabilir.
(petek temizliğini zamanında yaptırın..)Petek temizliği yapılırken, hem savunucu hemde temizleyici kimyasallar tüketilir, 2 senede bir petek temizliği yaptırırsanız, peteklerin hayatları uzar, henüz uzun seneler kullanabilmeniz mümkün olur.
Daha İyi Isınma İçin Petek Temizliği Yaptırın!Peteklerinizin daha çok ısınması için kombi derecesini yükselterek lüzumsuz harcama yapmayın, petekleriniz, mesela geride bıraktığımız yıla göre daha düşük ısınıyorsa, alurad peteklerin üstü ısınıyor altı ısınmıyorsa, kombiye en uzak petek az ısınıyorsa yada kombi daimi çalıştığı durumda ısınamıyorsanız, peteklerinizi temizletmelisiniz.2 senede bir petek temizliği yaptırmalısınız, peteklerinizden şikayet etmeyin, petek temizliği yaptırın.